Waarom zijn planten zo belangrijk in huis?

Veel mensen hebben kamerplanten, omdat ze net even dat beetje extra sfeer geven aan de woning. Door wat meer groen in je woning te halen, breng je een stukje natuur binnenshuis en dat kan een strak interieur wat huiselijker maken. Ook kun je spelen met de kleuren van de verschillende plantsoorten en ze op deze manier gebruiken als een accessoire. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kamerplant met bloemen in de kleur van je kussens op de bank. Maar wist je dat planten in huis niet alleen mooi, maar ook belangrijk zijn?

Een betere luchtkwaliteit
Kamerplanten zorgen ervoor dat de luchtkwaliteit in je woning aanzienlijk verbetert. Koolstofdioxide wordt omgezet in zuurstof en daarnaast heeft een plant ook nog eens het vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Giftige stoffen als formaldehyde, benzeen en ammonia maken minder kans in een plantrijke omgeving. De lucht die je thuis inademt bevat dan minder ongezonde deeltjes en dat komt jouw gezondheid ten goede. Plantsoorten die bekend staan om hun uitstekende vermogen om lucht te zuiveren zijn onder andere de klimop, de bamboepalm, de chrysant en de treurvijg.

Een plant als luchtbevochtiger
Een te lage luchtvochtigheid in huis kan zorgen voor nare klachten als hoofdpijn en geïrriteerde ogen. Een manier om de lucht in je woning vochtiger te krijgen, is door je interieur te voorzien van een aantal kamerplanten. Dit staat doorgaans erg gezellig en als fijne bijkomstigheid zullen je klachten die door een te droge lucht worden veroorzaakt als sneeuw voor de zon verdwijnen. In feite geven alle planten vocht af aan de lucht, maar de graslelie, de goudpalm en de krulvaren doen dit meer dan andere soorten.

Kamerplanten om stress te verminderen
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Hoe hoger het cortisolgehalte in je lichaam, des te gestrester je je voelt. Door je te begeven in een groene omgeving, zullen zowel je hartslag als je bloeddruk dalen en de hoeveelheid cortisol in je lichaam zal afnemen. Deze conclusie is getrokken na een Japans onderzoek op het effect van bomen en planten op het menselijk lichaam. Het experiment wordt ‘De fysiologische effecten van Shinrin-yoku’ genoemd en werd uitgevoerd in 2009. Nu hoef je je huiskamer niet direct te veranderen in een miniatuurbos. Ook enkele kamerplanten in huis hebben al een positief effect op gevoelens van spanning en onrust.

Slaap lekker!
Wanneer je frisse lucht inhaleert, slaap je beter dan wanneer je probeert te rusten in een ruimte met lucht van mindere kwaliteit. Je kunt zorgen voor een extra ontspannen sfeer in de slaapkamer door te kiezen voor groen met een aangename, rustgevende geur. Val in slaap terwijl je de geur van lavendel of kamille inademt of kies voor valeriaan of andere natuurlijke kalmerende geuren. Je kunt deze plantjes uiteraard ook op andere plaatsen in je woning zetten voor een heerlijk ruikend thuis.