Hoe realiseer je je droomhuis?

Zelf je droomhuis bouwen, wie droomt daar nou niet van? Een huis helemaal maken naar je wensen. Met die geweldige badkamer, de woonkeuken waar je s’ochtends heerlijk kan ontbijten en de garage waar je voldoende ruimte hebt om ook wat extra spullen in op te slaan. Nu kan het soms lijken alsof wonen in het huis van je dromen niet voor iedereen is weggelegd. Nu hoeft dat gelukkig helemaal niet zo te zijn.

1. Zet al je wensen op een rijtje

Hoe zit je droomhuis er precies uit? En sluit deze droom ook aan bij de droom welke je partner heeft? Goed om van te voren eens duidelijk op een rijtje te zetten wat je wensen precies zijn. Hebben jullie samen een wens om bijvoorbeeld de keuken of badkamer flink aan te pakken? Zet de gezamenlijke wens dan hoog op je prioriteitenlijstje. Mochten er nog individuele wensen zijn bespreek deze dan samen en kijk naar welke mogelijkheden er nog in je budget zijn.

2. Bepaal je budget

Het bepalen van een budget is altijd belangrijk wanneer je wil gaan verbouwen of een huis wil gaan bouwen. Het is belangrijk om een realistisch budget samen te stellen. Ben je zelf niet zo handig maar ken je wel handige mensen welke zouden willen helpen? Mooi, dat scheelt weer kosten. Bedenk wel dat je geld kwijt bent aan de bouwmaterialen. Ga daarnaast ook eens in gesprek met een financieel adviseur en de makelaar.

3. Neem contact op met een adviseur

Van plan om zelf je huis te bouwen en ook te ontwerpen? Neem dan van te voren contact op met een architect of bouwadviseur. Zo krijg je van een professional bouwadvies en weet je ook zeker dat je zelf niet de mist in zal gaan tijdens het bouwproces.

4. Bouw een huis vanuit een (stalen) frame

Door gebruik te maken van een frame bouwwerk voor de woning kan je aanzienlijk in kosten besparen. Ook later kan je profijt hebben van het stalen frame in je woning. Energiekosten schijnen een stuk lager te zijn dan van normale huizen welke zonder stalen frame zijn gebouwd.

5. Bezuinig niet op het noodzakelijke

Wanneer je maar een beperkt budget hebt moet je gewoon bezuinigen op bepaalde onderdelen van je nieuwe droomhuis. Zorg er wel voor dat je investeert in de juiste bouwmaterialen en mankrachten. Bezuinigen kan op je interieur, eerst de oude bank nog even gebruiken en over een jaar een nieuwe kiezen. De tuin kan je ook later aanleggen dan dat je de woning bouwt. Heerlijk wonen doe je dan al in het huis van je dromen. Later kan je altijd de meubels nog aanpassen.